Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ σοκολάτας

Σχετικά με τη συνταγή

Απολαύστε τη γεύση σας με αυτό το απολαυστικό κέικ σοκολάτας! Αυτή η συνταγή είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός υγρού κέικ σοκολάτας και κομματιών σοκολάτας που θα σας αφήσουν να λαχταρήσετε για περισσότερα. Ιδανικό για κάθε περίσταση, αυτό το κέικ είναι ένα πραγματικά ευχάριστο πλήθος που θα εντυπωσιάσει τόσο μικρούς όσο και μεγάλους. Οι πλούσιες και λαχταριστές γεύσεις της σοκολάτας την καθιστούν μια ακαταμάχητη απόλαυση που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό γλυκύτητα.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1¾ φλιτζάνια
Ζάχαρη κρυσταλλική

¾ φλιτζάνι
Άγλυκο κακάο σε σκόνη

1½ κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1½ κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

2
Μεγάλα αυγά

1 φλιτζάνι
Γάλα

½ φλιτζάνι
Φυτικό λάδι

2 κουταλιές της σούπας
Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι
Βραστό νερό

1½ φλιτζάνι
κομματάκια ή τσιπς σοκολάτας

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό κέικ σοκολάτας, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης 🥣
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ 🌀
  • Μεζούρες και κουτάλια 🔢
  • Στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών 🍰
  • Περγαμηνόχαρτο 📜
  • Ράφια ψύξης 🧊
  • Λαστιχένια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα 🥄
  • Συρμάτινο σύρμα ή πιρούνι 🍴
  • Γάντια φούρνου 👋
  • Σχάρα ψύξης 🧊

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και λαδώστε τις φόρμες του κέικ. Μπορείτε επίσης να τα στρώσετε με λαδόκολλα για εύκολη αφαίρεση.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Βεβαιωθείτε ότι συνδυάζονται καλά.
3. Προσθέστε αυγά, γάλα, φυτικό έλαιο και εκχύλισμα βανίλιας στα ξηρά συστατικά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
4. Ανακατέψτε σταδιακά το βραστό νερό μέχρι το κουρκούτι. Πρόσεχε; το μείγμα μπορεί να είναι αραιό, αλλά θα ψηθεί σε ένα υγρό και τρυφερό κέικ.
5. Διπλώστε απαλά τα κομμάτια ή τα κομματάκια σοκολάτας, μοιράζοντάς τα ομοιόμορφα σε όλο το κουρκούτι.
6. Ρίξτε το κουρκούτι εξίσου στις προετοιμασμένες φόρμες για κέικ και λειάνετε τις κορυφές με μια σπάτουλα.
7. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
8. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κέικ σοκολάτας είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή των συστατικών, την προετοιμασία της ζύμης και το γράσο των ταψιών για κέικ. Ο πραγματικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 30-35 λεπτά και πρέπει να αφήσετε άλλα 10 λεπτά για να κρυώσουν τα κέικ στα ταψιά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans που θέλουν να απολαύσουν αυτό το υπέροχο κέικ, υπάρχουν απλές αντικαταστάσεις συστατικών που μπορούν να γίνουν. Αντικαταστήστε τα αυγά με λιναρόσπορο ή τζελ σπόρων chia (1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο ή σπόρους chia αναμεμειγμένο με 3 κουταλιές της σούπας νερό ανά αυγό). Χρησιμοποιήστε γάλα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα αμυγδάλου ή γάλα βρώμης, αντί για αγελαδινό γάλα. Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυτικό λάδι ή μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά. Βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια ή τα τσιπς σοκολάτας είναι φιλικά προς τους vegan, χωρίς στερεά γάλακτος και πρόσθετα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Φροντίστε να μετρήσετε σωστά τα συστατικά χρησιμοποιώντας μεζούρες και κουτάλια για ακριβή αποτελέσματα.
– Το κοσκίνισμα των ξηρών συστατικών βοηθά στην αφαίρεση των σβώλων και εξασφαλίζει μια λεία ζύμη.
– Αν ανακατέψετε το κουρκούτι μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή, θα έχετε ένα τρυφερό κέικ.
– Η προσθήκη βραστό νερό στο κουρκούτι μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, αλλά βοηθά στη δημιουργία υγρασίας και ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας.
– Το δίπλωμα στα κομμάτια σοκολάτας αποτρέπει απαλά την υπερβολική ανάμειξη και εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή.
– Λαδώνουμε καλά τις φόρμες του κέικ ή χρησιμοποιώντας λαδόκολλα επιτρέπει την εύκολη αφαίρεση μετά το ψήσιμο.
– Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα ή μια συσκευή δοκιμής κέικ για να ελέγξετε εάν τα κέικ έχουν ετοιμαστεί. Τοποθετήστε το στο κέντρο του κέικ. αν βγει καθαρό, τα κέικ είναι έτοιμα.
– Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης. Αυτό τους βοηθά να σταθεροποιηθούν και αποτρέπεται η κατάρρευση.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
16g

Κορεσμένα λιπαρά
6g

Χοληστερόλη
45 mg

Νάτριο
300 mg

Υδατάνθρακες
49g

Ίνα
3g

Ζάχαρη
30 g

Πρωτεΐνη
5 g

*Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται και το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το λαχταριστό κέικ σοκολάτας, μπορείτε να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή να το πασπαλίσετε με το αγαπημένο σας γλάσο σοκολάτας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μια κούκλα σαντιγί στο πλάι για μια επιπλέον απολαυστική απόλαυση. Τα φρέσκα μούρα, όπως οι φράουλες ή τα σμέουρα, κάνουν μια απολαυστική γαρνιτούρα και προσθέτουν μια νότα φρεσκάδας σε κάθε φέτα. Για μια ειδική περίσταση, μπορείτε να διακοσμήσετε το κέικ με μπούκλες σοκολάτας, ψεκασμούς ή βρώσιμα λουλούδια. Σερβίρετε το κέικ σε μια όμορφη βάση για κέικ ή πιάτο για να βελτιώσετε την οπτική του γοητεία.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, αυτό το κέικ είναι αρκετά πλούσιο για να το απολαύσετε μόνο του. Ωστόσο, αν ψάχνετε για επιπλέον συνοδευτικά, μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, ένα ποτήρι κρύο γάλα ή ακόμα και μια μπάλα από την αγαπημένη σας γεύση παγωτού.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε το κέικ σας με κομμάτια σοκολάτας φρέσκο ​​και υγρό, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3-4 ημέρες. Εάν βρίσκεστε σε ζεστό κλίμα ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι καλύτερο να βάλετε το κέικ στο ψυγείο για να αποφύγετε την αλλοίωση. Απλώς καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη ή μεταφέρετέ το σε ένα δοχείο αποθήκευσης κέικ και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Πριν το σερβίρετε, αφήστε το κέικ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για την καλύτερη υφή και γεύση.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αν και αυτό το κέικ με κομμάτια σοκολάτας είναι αναμφίβολα μια απόλαυση, ορισμένα συστατικά προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Η σκόνη κακάο, γνωστή για την πλούσια γεύση της σοκολάτας, περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα κομμάτια ή τα τσιπς μαύρης σοκολάτας παρέχουν επιπλέον αντιοξειδωτικά και μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα αυγά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συνταγή είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βασικών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Β12 και D.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για κέικ με κομμάτια σοκολάτας, ίσως θα θέλατε να εξερευνήσετε και άλλα επιδόρπια με βάση τη σοκολάτα. Μερικές νόστιμες επιλογές περιλαμβάνουν Triple Chocolate Brownies, Molten Lava Cakes, Chocolate Mousse ή ακόμα και ένα κλασικό Chocolate Bundt Cake. Αυτές οι συνταγές μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη σοκολάτα, αλλά προσφέρουν διαφορετικές υφές και γεύσεις για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες σας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η απολαυστική συνταγή για κέικ με κομμάτια σοκολάτας αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ ζαχαροπλαστικής όπως ο Pierre Hermé και ο Dominique Ansel. Η κυριαρχία τους στις γεύσεις και τις τεχνικές στον κόσμο του ψησίματος έχει επηρεάσει αμέτρητους λάτρεις των γλυκών παγκοσμίως. Συνδυάζοντας τη διαχρονική γοητεία της σοκολάτας με την καινοτόμο προσέγγισή τους στη ζαχαροπλαστική, αυτή η συνταγή στοχεύει να συλλάβει την ουσία των δημιουργιών τους. Συνεχίστε λοιπόν και διοχετεύστε τον εσωτερικό σας μαέστρο ζαχαροπλαστικής καθώς ψήνετε αυτό το λαχταριστό κέικ σοκολάτας!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button