Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ σοκολάτας με ρούμι

Συνταγή για κέικ σοκολάτας με ρούμι

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στις πλούσιες και παρακμιακές γεύσεις αυτού του κέικ σοκολάτας με ρούμι! Αυτή η συνταγή συνδυάζει την ακαταμάχητη γεύση της σοκολάτας με μια νότα ρούμι, δημιουργώντας ένα υγρό και γευστικό κέικ που θα σας αφήσει να λαχταρείτε για περισσότερα. Ο συνδυασμός της λείας σοκολάτας και του λεπτού ρουμιού κάνει αυτό το γλυκό ιδανικό για ειδικές περιστάσεις ή απλά για να ικανοποιήσει το γλυκό σας. Με την όμορφη παρουσίαση και την παραδεισένια γεύση του, αυτό το κέικ σοκολάτας με ρούμι είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριο των γλυκών σας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1¾ φλιτζάνια
Ζάχαρη κρυσταλλική

¾ φλιτζάνι
Άγλυκο κακάο σε σκόνη

1½ κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1½ κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

2
Μεγάλα αυγά

1 φλιτζάνι
Γάλα

½ φλιτζάνι
Φυτικό λάδι

2 κουταλιές της σούπας
Εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι
Βραστό νερό

¼ φλιτζάνι
Σκούρο ρούμι

Για το πάγωμα:

1 φλιτζάνι
Βαριά κρέμα

8 ουγκιές
Μαύρη σοκολάτα

2 κουταλιές της σούπας
Ανάλατο βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα ρούμι (προαιρετικό)

😋 Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τα συστατικά σύμφωνα με το γούστο σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκους στιγμιαίου καφέ για να βελτιώσετε τη γεύση σοκολάτας!

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να φτιάξετε αυτό το κέικ σοκολάτας με ρούμι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Λαστιχένια σπάτουλα
  • Σύρμα σχάρα για ψύξη
  • Σαντέλα για το γλάσο
  • Κοσκινάκι για σκόνη κακάο
  • Φούρνος για ψήσιμο

Ας συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα είδη και ας ετοιμαστούμε να δημιουργήσουμε ένα παραδεισένιο επιδόρπιο σοκολάτας!

Προετοιμασία

Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης για κέικ

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C). Λαδώνουμε τις φόρμες του κέικ και στρώνουμε τους πάτους με λαδόκολλα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
3. Προσθέστε τα αυγά, το γάλα, το φυτικό έλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας στα ξηρά συστατικά. Ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενσωματωθούν καλά.
4. Ρίξτε σταδιακά το βραστό νερό ενώ ανακατεύετε το κουρκούτι. Προσέξτε γιατί το μείγμα θα είναι αραιό, αλλά αυτό είναι που βοηθά στο να γίνει το κέικ υγρό και τρυφερό.
5. Ανακατέψτε το ρούμι, εμποτίζοντας το κουρκούτι με την απολαυστική του γεύση.

⭐️ Να θυμάστε ότι το κλειδί για ένα τέλεια υγρό κέικ δεν είναι να ανακατεύετε υπερβολικά τη ζύμη. Απλώς ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και είστε έτοιμοι!

Βήμα 2: Ψήσιμο του κέικ

1. Ρίξτε το κουρκούτι ομοιόμορφα στις προετοιμασμένες φόρμες για κέικ.
2. Τοποθετήστε τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
3. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για περίπου 10 λεπτά.
4. Μεταφέρετε προσεκτικά τα κέικ σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

🕒 Όσο κρυώνουν τα κέικ, μπορείτε να ετοιμάσετε το απολαυστικό γλάσο με ρούμι σοκολάτας!

Βήμα 3: Κάνοντας το παγωμένο ρούμι σοκολάτας

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαύρη σοκολάτα και το ανάλατο βούτυρο. Τα αφήνουμε να κάτσουν για ένα λεπτό να λιώσουν.
3. Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να ενωθεί καλά. Εάν θέλετε, προσθέστε εκχύλισμα ρούμι για επιπλέον γεύση.
4. Αφήστε το frosting να κρυώσει λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε για να παγώσετε το κέικ.

🎂 Τώρα έρχεται το διασκεδαστικό μέρος — η συναρμολόγηση!

Βήμα 4: Συναρμολόγηση του κέικ

1. Τοποθετήστε μια στρώση κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος ή βάση για κέικ. Απλώνουμε από πάνω μια γενναιόδωρη ποσότητα από το frosting σοκολάτας-ρούμι.
2. Τοποθετήστε προσεκτικά τη δεύτερη στρώση κέικ από πάνω και παγώστε ολόκληρο το κέικ με το υπόλοιπο frosting. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα ή μια τσάντα σωληνώσεων για διακοσμητικά σχέδια.

😍 Ώρα να αφιερώσετε μια στιγμή και να θαυμάσετε την όμορφη δημιουργία σας! Αυτό το κέικ σοκολάτας με ρούμι είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κέικ σοκολάτας με ρούμι μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εμπειρία ψησίματος και τη ρύθμιση της κουζίνας. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να προετοιμάσετε τη ζύμη του κέικ, άλλα 10 λεπτά για να ψήσετε κάθε στρώση και περίπου 15 λεπτά για να φτιάξετε το γλάσο και να συναρμολογήσετε το κέικ.

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι η υπομονή είναι το κλειδί όταν πρόκειται για το ψήσιμο. Είναι σημαντικό να αφήσετε χρόνο για να κρυώσουν σωστά τα κέικ πριν τα παγώσετε. Συνολικά, μπορείτε να περιμένετε ότι η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων ψησίματος και ψύξης, θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Θυμηθείτε, τα καλά πράγματα έρχονται σε όσους περιμένουν και αυτό το νόστιμο κέικ σοκολάτας με ρούμι αξίζει σίγουρα τον χρόνο και τον κόπο!

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan φίλους μας που θέλουν να απολαύσουν αυτό το υπέροχο επιδόρπιο, ακολουθούν μερικές υποκαταστάσεις συστατικών που μπορείτε να κάνετε:

  • Αντικαταστήστε τα αυγά με αυγά λιναριού ή σάλτσα μήλου. Για κάθε αυγό, συνδυάστε 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο ή σάλτσα μήλου με 3 κουταλιές της σούπας νερό, αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει και μετά χρησιμοποιήστε το ως αντικατάσταση.
  • Ανταλλάξτε το γάλα με το φυτικό γάλα που προτιμάτε, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας ή γάλα βρώμης.
  • Αντικαταστήστε την παχύρρευστη κρέμα στο frosting με κρέμα καρύδας. Ψύξτε μια κονσέρβα γάλα καρύδας με πλήρες λίπος στο ψυγείο όλη τη νύχτα και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τη στερεοποιημένη κρέμα από την κορυφή και χρησιμοποιήστε τη στη θέση της παχύρρευστης κρέμας.
  • Χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά για το γλάσο, φροντίζοντας να μην περιέχει γάλα ή ζωικά προϊόντα.

Κάνοντας αυτές τις απλές αλλαγές, μπορείτε να δημιουργήσετε μια φιλική προς τους vegan εκδοχή αυτού του λαχταριστού κέικ σοκολάτας με ρούμι χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση ή την υφή.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  1. Η ακρίβεια είναι κρίσιμη κατά τη μέτρηση των συστατικών, ειδικά για το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε μεζούρες και κουτάλια για να εξασφαλίσετε σταθερά αποτελέσματα.
  2. Κοσκινίζουμε τη σκόνη κακάο πριν την προσθέσουμε στα ξηρά υλικά. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη τυχόν σβώλων και θα εξασφαλίσει μια λεία ζύμη.
  3. Για να μην κολλήσει το κέικ στα ταψιά, αλείψτε τα γενναιόδωρα με βούτυρο ή σπρέι μαγειρέματος και στρώστε τους πάτους με λαδόκολλα.
  4. Όταν προσθέτετε το βραστό νερό στο κουρκούτι, το ρίχνετε σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό βοηθά στη διανομή της θερμότητας και διατηρεί τη ζύμη λεία.
  5. Αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη της ζύμης μόλις ενωθούν τα υγρά και τα ξηρά συστατικά. Η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα πυκνό και σκληρό κέικ.
  6. Για ομοιόμορφη άνοδο, αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου κατά τα πρώτα 20 λεπτά του ψησίματος. Η ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να κάνει το κέικ να βυθιστεί στη μέση.
  7. Δοκιμάστε την ετοιμότητα του κέικ βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Εάν βγαίνει καθαρό ή με μερικά υγρά ψίχουλα να έχουν κολλήσει πάνω του, το κέικ είναι έτοιμο.
  8. Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά για περίπου 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα. Αυτό τους επιτρέπει να σταθεροποιηθούν και να σταθεροποιηθούν ελαφρώς.
  9. Για ένα κέικ με επαγγελματική εμφάνιση, ισοπεδώστε τις κορυφές των στρώσεων του κέικ που έχουν ψυχθεί χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι ή ένα αλφάδι για το κέικ πριν το αλατοπιπερώσετε.
  10. Γίνετε δημιουργικοί με το frosting! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια όφσετ σπάτουλα ή τσάντα για να δημιουργήσετε διακοσμητικά σχέδια και μοτίβα στο κέικ.

👩‍🍳 Αυτές οι συμβουλές θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία, εξασφαλίζοντας ένα επιτυχημένο και νόστιμο κέικ σοκολάτας με ρούμι!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι κατά προσέγγιση διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα (1/12 του κέικ) αυτού του κέικ σοκολάτας με ρούμι:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
400

Συνολικό Λίπος
22g

Κορεσμένα λιπαρά
11g

Χοληστερόλη
56 mg

Νάτριο
340 mg

Υδατάνθρακες
48 g

Ίνα
3g

Σάκχαρα
31 g

Πρωτεΐνη
5 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες συστατικών που χρησιμοποιούνται και τυχόν τροποποιήσεις που κάνετε στη συνταγή.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αυτό το κέικ σοκολάτας με ρούμι αξίζει μια εκπληκτική παρουσίαση που ταιριάζει με την πολυτελή του γεύση. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το σερβίρισμα και τη βελτίωση του κέικ σας:

  1. Σερβίρισμα: Τοποθετήστε το έτοιμο κέικ σε μια όμορφη βάση για κέικ ή πιατέλα ως το κεντρικό κομμάτι του τραπεζιού σας. Ένα ξεσκόνισμα με σκόνη κακάο ή ζάχαρη άχνη από πάνω μπορεί να προσθέσει μια κομψή πινελιά.
  2. Γαρνίρισμα: Πασπαλίστε τριμμένες μπούκλες σοκολάτας ή τρίμματα πάνω από το παγωμένο κέικ για μια εντυπωσιακή και απολαυστική διακόσμηση. Τα φρέσκα μούρα, όπως τα σμέουρα ή οι φράουλες, αποτελούν επίσης ένα υπέροχο συνοδευτικό.
  3. Εναλλακτικές πλευρές: Συμπληρώνει τις πλούσιες γεύσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button